Vikingar podd

Vikingar är en podcast som produceras av Sveriges Radio. Flera personer har varit med för att ta fram projektet och den som kom med idén heter Caroline Pouron. Podcastens ansvariga utgivaren är Caroline Lagergren och musiken görs av Matti Bye. Podden släpptes under hösten 2021 och är därmed ännu en ny podcast men som hittills har nått många lyssnare. En annan sak som kan vara intressant att veta om podcasten är att den kommer att ges ut på flera olika språk.

Vikingar podd

Handling

Podcasten vikingar är dramatiseringar av de klassiska och mytomspunna berättelserna av Snorre Sturlasson. Berättarrösten i avsnitten görs av ingen mindre än Gustaf Skarsgård. Avsnitten följer bland annat Ragnar Lodbrok som spelas av Mattias Sivell. Andra kända figurer som avsnitten hittills har handlat om är Harald Hårdråde som spelas av Claes Ljungmark, Gudrid Thorbjörnsdotter som spelas av Anna Gréta Sigurdardottir och Ingegerd Olofsdotter som spelas av Emelie Rosenqvist. I podcasten får vi följa deras historia genom äventyr, kärlek och drama. Förutom att vi får lära oss mer om olika kända vikingar får vi också lära oss mer om hur det var att leva i Norden under den här tiden och om gudarna och asatro.

Gustaf Skarsgård är mannen bakom rösten i den nervkittlande podden vikingar…

Omdöme av vikingar podden

Podcasten är mycket välgjord på alla sätt och vis. Det märks att det ligger mycket planering bakom. Det är väldigt lätt att dras in i historien tack vare skådespelarna, musiken och produktionen överlag. Är man det minsta historiskt intresserad är det en bra podcast att lyssna på.

Av de avsnitt jag hittills har lyssnat på så har de varit spännande och intressanta. Jag gillar också att de inte är rädda för att ta in det övernaturliga, vilket gör att berättelsen känns ännu mer som en saga. En stor fördel med denna podcast är att avsnitten är lagom långa. De ligger mellan 30 och 45 minuter, vilket är till deras fördel då det är något som de flesta har tid med.

Det enda lilla minuset jag har att komma med utifrån det jag lyssnar på är att det gick lite väl fort för en av historierna att avslutas. Plötsligt var en av figurerna död och de berörde inte vad som förde personen dit och alla bakomliggande orsaker. Men om man sett TV-serien Vikings vet man mer om Ragnars öde. Men en TV-serie har mer utrymme för berättelsen, vilket jag förstår.

Podcasten är spännande, välgjord och trevlig att lyssna på. Jag ser fram emot att fortsätta lyssna på denna podcast och jag tycker den är väl värd att lyssna på om du vill höra de klassiska sagorna i ett helt nytt format.

Lyssna på podden