P3 historia podden

P3 historia är en podd för dig som missade historielektionerna i skolan eller bara har ett intresse för historia. Podcasten produceras av Sveriges Radio P3. Personen som programleder är Cecilia Düringer. I vissa avsnitt kan du även höra olika skådespelare som ger ett dramatiskt perspektiv på händelsen eller personen det handlar om.

Om podden

Vad P3 historia handlar om är olika från avsnitt till avsnitt eftersom varje avsnitt fokuserar på en historisk person eller händelse. Några exempel på personer som P3 historia har gjort ett avsnitt om är Jeanne d’Arc, Frida Kahlo, Raoul Wallenberg, Gustav III, Drottning Kristina, Marie Antoinette, Kleopatra, William Shakespeare och Greta Garbo. Några exempel på historiska händelser du kan lära dig mer om genom att lyssna på podden är digerdöden, vikingatiden och Stockholms blodbad.

Varje avsnitt är mellan 50 och 60 minuter och du får en bra och pedagogisk genomgång om den historiska personen eller händelsen. Podcasten kommer ut en gång i veckan.

En podd om historia med allt ifrån nazityskland till drottningen som blev farao.

Lyssnarnas omdömen

P3 historia är en av de mest populära historiepoddarna, vilket säger en hel del. Även de som inte är intresserade av historia kan ha nytta av den då produktionen är riktigt skickliga på att få lyssnaren att vilja veta mer om personen eller händelsen.

Som lyssnare sugs man in i historian och kan ta del av den på ett enkelt sätt tack vare produktionens gedigna arbete bakom. Det märks att Cecilia brinner för ämnet och arbetar som lärare vid sidan av då podcasten aldrig blir svår att hänga med i, vilket gör att man alltid lär sig något nytt av att lyssna på podden.

Oavsett om du ska skriva en uppsats om en historisk person eller om du vill utöka ditt historiska intresse är det här en bra podd för dig.

Den har en perfekt blandning av fakta såväl som dramatiska delar, vilket bidrar till att lyssnaren fångas. Tack vare den väl framtagna produktionen får lyssnaren själv känslan av att hen är med i berättelsen. Till exempel att man själv känner att man står i folksamlingen just när den historiska händelsen sker.

Podcasten är välgjord, pedagogisk, spännande, intressant och underhållande. Även om du inte känner igen namnet på personen avsnittet handlar om så kommer du komma ut på andra sidan med nya kunskaper och du får en timmes underhållning, vilket är en anledning så god som någon till att lyssna på podcasten P3 historia.

På olika recensionssajter lämnar de flesta fullt betyg och det är få som har något att säga till om som är negativt.

Lyssna på podden