Börspodden

Ekonomipodden Börspodden handlar, precis som namnet antyder, om börsen. Börspodden startades år 2013 av John Skogman och Johan Isaksson, tidigare kollegor på bolaget Remium där de träffades. Numera är båda daytraders och verkar klara sig ganska bra på det, även om de bor i vad de själva kallar ”Fulbromma”.

Omvärldsbevakning

Börspodden brukar vanligtvis inledas med en allmän återblick på vad som hänt den senaste veckan, både i världen, på börsen och i de två programledarnas liv. Ofta har någon av dem varit på en resa och observerat fenomen som kan appliceras på spekulationer om börsen. Om John har varit i USA spanar han på hur det ser ut på vägarna, vilka bilar amerikanerna kör, vilka snabbmatsrestauranger som går bra och inte bra, samt inte minst vad folk har på sig. Spaningarna är ofta humoristiska och anekdotiska men brukar ändå leda in på en seriös diskussion om aktier.

Börspodden är inte podden för den som gillar att vara politiskt korrekt. Programledarna driver friskt med både personer inom finansbranschen, samhällsfrågor och inte minst med varandra. John Skogman är den mest frispråkige daytradern och blir kommenterad av den mer seriöse Johan ”Doktor Baisse” Isaksson som ibland försöker mildra det kollegan kläckt ur sig eller håller i mildare ordalag.

Analyser och gäster

Den andra halvan av podden brukar gå igenom veckans börshändelser, uppdelade efter bransch. Det kan vara rapporter, pressmeddelanden eller annat och dessa följs av Johns och Johans egna tankar kring händelsen. De håller inte alltid med varandra om rätt eller fel analyser och ibland vill den ena köpa en aktie medan den andra tror på sälj. De berättar även frikostigt om sina misslyckanden på börsen.

Trots den humoristiska tonen förstår man som lyssnare snabbt att både John och Johan vet vad de pratar om. Analyserna är underbyggda och de ägnar båda mycket tid åt att besöka olika bolagsstämmor och ständigt bevaka de bolag de pratar om. Som extra komplement tar de ofta in en intressant gäst i podden, vanligast från finansvärlden. Gästerna bemöts alltid med respekt och seriositet, inte med samma retsamma skämtsamhet som programledarna har sinsemellan.

Tjäna på att lyssna men akta öronen i slutet

Genom att lyssna på Börspodden får man bra analyser av aktier man annars kanske inte skulle ha upptäckt själv. Särskilt genom att följa deras råd om IPO:er, börsintroduktioner, har man kunnat tjäna många tusenlappar.

Det enda dåliga med podden är kanske John Skogmans vrål i slutet av varje avsnitt: HEJDÅÅÅÅ-AAH. Tidigare var vrålet på samma volym som resten av podden men många lyssnare som brukade lyssna på podden när de skulle sova klagade på att de blev väckta av vrålet. Nu är vrålet istället dämpat på slutet, så då finns ingen anledning att inte lyssna på roliga och lärorika Börspodden!

Lyssna på podden