Svenska brott podden

I podden “Svenska brott” får man följa med bakåt i tiden när olika brott begås. Man får också ta del av rättegångsförhandlingarna för respektive brott. Brotten är alltså helt verkliga och tanken med podden är att man ska få ta del av det svenska rättssystemet. Men även att få en överblick över hur svenska brottsutredningar går till. Podden lanserades år 2022 och än så länge finns det tolv avsnitt att lyssna på. Det kommer ett nytt avsnitt varje vecka och det senaste avsnittet kom den 2 januari 2023. Några avsnitt man kan lyssna på är “Mordet på pojkvännen”, “Nyårsmordet”, samt “Tortyrmisshandeln i Stockholm”. Det första poddavsnittet heter “Trailer – Svenska fall” och det kom den 6 september 2022.

Elsa Sandin – personen bakom podden

Elsa Sandin är en utbildad journalist och står alltså bakom podden “Svenska brott”. Elsa har tidigare jobbat som skribent, copywriter, samt som redaktör. Hon utbildade sig som journalist på Uppsala universitet och leder nu alltså podden “Svenska brott”.

Första poddavsnittet – “Trailer – Svenska fall”

I det första avsnittet får man främst veta vad podden handlar om, en presentation om Elsa, samt vad syftet med podden är. Man får ta del av några av offrens berättelser och vad de blivit utsatta för. Elsa återberättar de berördas historier. I vissa avsnitt nämns dock inga fullständiga namn, utan olika “scennamn”. Detta för att ta hänsyn till de berörda och inblandade.

Senaste poddavsnittet – “Mordet på pojkvännen

Det senaste poddavsnittet som kommit ut handlar om ett par som bor i Håbo kommun, där larmcentralen får in ett samtal av en kvinna. Kvinnan säger att hon skjutit sin sambo i samband med ett bråk. De träffades år 2020 och kvinnan flyttade in till sin dåvarande sambos bostad, i väntan på sin egen bostad. I förhör med gärningsmannen kan man dock betrakta att hennes historier inte är trovärdiga.

Spännande och rörande podd

Det är en väldigt spännande och rörande podd. Man fastnar lätt i avsnitten och det är svårt att sluta lyssna. Man får som tidigare nämnts en överblick över hur det svenska samhället kan se ut och hur det svenska rättssystemet fungerar. Elsa som återberättar historierna gör rollen mycket bra och det gör att man får en bra inlevelse och nästan kan sätta sig in i historierna. Det som gör podden ännu bättre och mer spännande är att man får höra en del av de inblandades historier. Detta gör att man får ännu mer inlevelse och får en tydligare bild av respektive avsnitt.

Lyssna på podden