Sveriges största korvätartävling i Orust

Lördagen den 8:e juli bjöd Orust på något utöver det vanliga – Sveriges största korvätartävling! Det var i Henån i Orust som över 1100 deltagare tävlade om att kamma hem segern och dessutom äta lite gott på köpet. Vinnaren i damlaget blev Lena Walfridsson som lyckades få i sig 19 korvar med bröd. Bland herrarna segrade Pelle Lervik som åt hela 33 korvar med bröd.

Korvätartävling – en tradition i Orust

Det är inte första gången som det arrangerades en korvätartävling i Henån. Traditionen började redan 2009 när Tommy Johansson fick idén att göra en informell tävling med sina bröder och kompisar. De träffades på hans mammas altan och tävlade om vem som kunde äta flest korvar med bröd. Det visade sig vara en riktigt rolig aktivitet, och Tommy bestämde sig för att försöka bjuda in fler människor och göra idén till ett event vartannat år.

Eventet blev en hit år 2019

Med åren kom allt fler deltagare som ville vara med, men det var först 2019 som korvätatävlingen verkligen blev riktigt populär. Det var till stor del på grund av radioprogram, sociala medier, tidningar och andra marknadsföringskanaler där man bjöd in till eventet. Sammanlagt kom över 700 personer, och det var mer än förväntat, vilket givetvis ställde krav på logistiken.

Logistiken kring sommareventet

Alltifrån tälten till antalet korvar är viktiga för att allt ska gå smidigt och problemfritt. Efter korvarna och bröden är tälten kanske det viktigaste på en sådan tävling, eftersom vår svenska sommar ofta bjuder på regn när man minst väntar sig. Utan rätt antal stadiga tält kan ett regn snabbt sätta stopp för vilket event som helst.

Om du själv funderar på att anordna en egen korvätartävling eller ett annat roligt event i Göteborgstrakten kan du hyra pålitliga partytält och undvika tråkigheter. Då är chansen stor att eventet håller i sig även om vädret skulle få sig en vändning!

Ska du ordna en korvätartävling i eller runt den svenska huvudstaden kan du gör det bekvämt för dig och hyra en korvgubbe i Stockholmsområdet som tillagar och serverar korvarna.

Tävlingar i olika kategorier

Eftersom vi alla har olika ålder, matvanor och erfarenheter är korvätartävlingen indelad i flera kategorier. Damer 18–64 år tävlade i en egen kategori och herrarna i samma åldersgrupp tävlade mot varandra. Det fanns även olika grupper för tjejer och killar i åldern 10–17 år och en för barn mellan 0–9 år.

Självklart glömdes inte deltagare över 65 år bort och inte heller personer som behöver en specialkost. Alla är välkomna på korvätartävlingen i Orust och den härliga variationen av deltagare gör eventet perfekt även för dig!