Lissabon – Kulturstaden vid havet

Lissabon är en vacker stad full av historia, kultur och fantastiska sevärdheter. Den portugisiska huvudstaden är en av Europas vackraste städer och är ett idealiskt resmål för en minnesvärd semester. Det finns massor av saker att se och göra i Lissabon, från att utforska dess månghundraåriga arkitektur till att njuta av dess pulserande nattliv. Lissabon är ett utmärkt resmål för alla, både för familjer som vill ut på äventyr och för par som är ute efter en romantisk resa.

En av världens äldsta städer

Lissabon är en av de äldsta städerna i hela världen och bär därför på en hel del historia. Staden är full av charmiga gator och moderna byggnader, en perfekt blandning av både gammalt och nytt. Det bor ungefär en halv miljon invånare i staden och varje år besöker ungefär fem miljoner turister den pittoreska staden. Det behagliga klimatet, de mysiga stråken och den goda maten som staden erbjuder är bara några få av de många anledningar till varför Lissabon är ett såpass populärt resmål. 

Tips: Podd om Portugal & Lissabon

Portugalpodden är en bra podcast för dig som ska besöka, flytta eller redan bor i Portugal. I första avsnittet får vi massor med tips från Pär Heed som driver podcasten Portugalpodden.

Upplev ett fartfyllt nattliv

Oavsett om du gillar att shoppa på dess många marknader, utforska gamla stan eller besöka ett av stadens många museer, så har Lissabon sevärdheter och aktiviteter för alla intressen. Stadens imponerande arkitektur och kulturscen är perfekt för resenärer som älskar att lära sig om historia, konst och kultur. Är du mer intresserad av uteliv finns det något för dig här också. I Lissabon, bland annat i delen Bairro Alto, finner du den perfekta platsen för dig som vill uppleva ett nattliv utan dess like. Gatorna i Lissabon kantas av klubbar och barer som bjuder på livliga fester och härlig musik ända till solen går upp. 

Kulturstad vid havet

I Lissabon hittar du mängder av historiska monument och byggnader, från gamla minnesmärken till magnifika katedraler som slår en med häpnad. En sevärdhet som du inte får missa är det populära torget Praça D. Pedro IV. Detta torg är en av de mest fartfyllda platser i Lissabon. I mitten av torget hittar du ett ståtligt monument över den tidigare kungen Dom Pedro IV. Runt om hittar dy mysiga fikaställen och vackra fontäner. Att besöka torget är helt gratis och är perfekt för par, familjer och för dig som har ett intresse av kultur och historia. Närheten till havet gör att du hittar flera mysiga fiskebyar att kika runt i.

Utmärkt för den konstintresserade

Lissabon har mängder av konstmuseum utspridda över hela staden. Är du intresserad av konst får du inte missa Gulbenkianmuseet. Museet öppnade år 1969 och ligger i S:t Gertrudsparken. Museet har idag en samling som består av över sextusen föremål både från antiken, men även mer modern konst. Andra sevärda konstmuseum är Kakelmuseet, Berardo Collection Museum och Medeiros and Almeida Museum. 

Lätt för turister att göra sig förstådda

Det officiella språket i Portugal är portugisiska. Invånarna i Lissabon, men även i resten av Portugal, är i allmänhet duktiga på att prata engelska särskilt när det kommer till de som jobbar inom service. Om du kan måttlig engelska kommer du som turist inte ha några problem med att göra dig förstådd och ta dig fram i staden. Det finns dessutom wi-fi på de allra flesta ställen i staden så skulle du ha svårt för att göra dig förstådd kan du alltid ta fram översättning på nätet.