Bisnode – Hur påverkar det din kreditpoäng?

När en privatperson eller ett företag ansöker om ett lån så sker en kreditupplysning som granskar den ekonomiska historiken för att bedöma personens eller företagets kreditvärdighet. Upplysningscentralen är det vanligaste företaget som tillhandahåller sådana upplysningar. Men på grund av att UC kan påverka kreditvärdigheten så föredrar vissa andra alternativ, såsom företaget Dun & Brastreet, tidigare känt som Bisnode.

Vad är Dun & Bradstreet?

Bisnode är ett kreditupplysningsföretag som har blivit en del av Dun & Bradstreet (D&B). De specialiserar sig på att utföra kreditanalys på företag och privatpersoner. När D&B utför en kreditanalys så innebär det att de samlar in, analyserar och tillhandahåller ekonomisk information om en person eller ett företag som de ger vidare till långivaren. Detta hjälper långivaren att göra en riskbedömning över dig och avgöra om de kan bevilja ett lån.

Varför välja Dun & Bradstreet istället UC?

De flesta långivare och storbanker använder sig av Upplysningscentralen (UC) för kreditupplysning. Både UC och DnB är kreditupplysningsföretag, men det finns vissa skillnader som har både för- och nackdelar. UC kan nämligen ha en negativ påverkan på din kreditpoäng. Till exempel om för många kreditupplysningar görs på dig via UC, då påverkas din kreditpoäng negativt, vilket andra långivare kan se och därmed minskar dina chanser att kunna ta lån i framtiden. På grund av detta väljer vissa personer andra alternativ till UC. D&B är ett sådant alternativ där du inte behöver oroa dig över att din kreditpoäng kommer påverkas. D&B är också ett mer globalt företag medan UC har sitt fokus på den svenska marknaden. Nackdelen med D&B och liknande alternativ till UC är dock att lånevillkoren kan vara dyrare, till exempel i form av högre räntor. 

Vad syns på en kreditupplysning från Dun & Bradstreet?

När du tar ett lån med Bisnode (D&B) så görs en kreditupplysning där följande information syn:

  • Person- eller Företagsinformation

Inkluderar grundläggande data som namn/företagsnamn, adress och person/organisationsnummer.

  • Inkomstnivå

Information om din inkomst och anställningsstatus. För att bli beviljad ett lån krävs det att du ska ha en förmåga att betala tillbaka lånet. En stabil inkomst stärker detta.

  • Skuldsättning

Information om du har några skulder och hur stora de är, till exempel privatlån, bolån eller mindre former av lån såsom snabblån eller SMS-lån.

  • Betalningshistorik

För att långivaren ska få en inblick i din förmåga att hantera ekonomiska åtaganden så får de information över hur du har skött dina betalningar, samt om du har eventuella förseningar på avbetalningar av andra lån. För ett företag syns det hur man har skött betalningar gällande leverantörer och liknande. 

  • Betalningsanmärkningar och skuld hos Kronofogden

Det står om du har betalningsanmärkningar, till exempel på grund av tidigare obetalade räkningar, eller skuld hos Kronofogden. Om du har det så är det en stor nackdel för ditt kreditbetyg.

  • Tidigare kreditförfrågningar

Tidigare kreditförfrågningar som har gjorts på dig. Detta har betydelse eftersom många förfrågningar inom en kort tidsperiod kan innebära att din finansiella situation inte är så god, vilket ses som negativt från långivarens perspektiv.

  • Riskbedömning

En bedömning av hur stor risk det är för långivaren att bevilja dig ett lån. 

Poddar om ekonomi

Vill du lära dig mer om ekonomi, kreditupplysning och lån, då finns det många olika poddar att lyssna på. Lyssna på hur du bäst kan spara och investera, lär dig om ekonomiska trender och få råd om hur du hanterar dina pengar på ett effektivt sätt. Här är några tips på poddar som pratar om ekonomi: 

Ekonomi P1 

Börspodden 

Sparpodden

Kvalitetsaktiepodden