Sommar och vinter i P1

Vill du lyssna på intressanta och personliga berättelser i radion ska du inte missa Sommar och vinter i P1. Här berättar både kända och inte kända personer om sina upplevelser och liv. Följ med när musiker, forskare, inredare, läkare, journalister och många fler berättar om vad just de har varit med om. De väljer också egen musik som spelas upp i programmen.

Sommarvärdarna

Sommar i P1 är en härlig tradition som började redan 1959. Programmet är mycket populärt. Det brukar bli en riktigt snackis på sommaren. Många lyssnare lägger sig till rätta i hängmattan eller slår sig ner i solstolen för att varje dag hela sommaren lyssna på Sommar i P1. Idén till programmet kommer från Tage Danielsson, den stora underhållaren som levde mellan 1928 och 1985. Varje dag klockan ett från midsommardagen till mitten av augusti kan du höra när intressanta personer berättar om sina liv.

Vem väljer då ut vilka personer som ska få sommarprata? Jo, det är Sommars namnkommitté. När alla 58 personer har valts ut framåt vårkanten presenteras de i en direktsänd presskonferens. Intresset från allmänheten och media är lika stort varje år. Att få sommarprata ses som en stor ära. Sedan 2007 får också radiolyssnarna rösta fram en sommarpratare. Kommittén väljer alltså ut alla sommarpratare utom en.

Vintervärdarna

Programidén med Vinter i P1 är den samma som sommarprogrammet. Du får alltså möjlighet att även här lyssna på olika människors liv och öden. Vinter i P1 är dock inte en lika gammal tradition som Sommar i P1. Det första programmet sändes 1969 under namnet På vintergatan. Under årens lopp har programmet pausats lite då och då, men hade nypremiär år 2008 och har sedan dess sänts varje år. Här finns inte en kommitté som bestämmer vilka som ska få vinterprata. Det är istället alla lyssnare som bestämmer vilka av alla tidigare sommarvärdar som ska få vara med i vinterprogrammet. I början av december presenterar Sveriges Radio vilka som kommer att bli årets vintervärdar. Vinter i P1 sänds varje dag med start på juldagen och sedan fram till nyårsdagen. Det är alltså åtta vintervärdar varje år.

Var kan du lyssna på Sommar och vinter i P1?

Du kan lyssna direkt på programmen i din radio. Du kan också lyssna på Sommar och vinter i P1 i appen Sveriges Radio Play. I poddversionen klipps musiken ner, och detta gör det möjligt för programmen att finnas tillgängliga år efter år.

Lyssna på podden